Tóth Ferenc borászata – Egri borvár

Tóth Ferenc borászata – Egri borvár

Tóth Ferenc pincészetét, az Egri Borvárat bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja megszállott borász. Évtizedek óta az egri borvidéken gazdálkodnak. Tóth Ferencet a Kadarka nagyköveteként emlegetik, ő a több díjat nyert Várvédő megálmodója, számos szakmai elismerés birtokosa.
A család tagjai a kezdetektől napjainkig az egri bor és borászat jó hírének öregbítéséért dolgoznak. Munkájuk gyümölcsét szeretnék most megosztani Önnel.
2006-ban a család úgy döntött: a korábbi évtizedek kemény, megalkuvás nélküli, de mégiscsak „iparos jellegű” munkája alapjain új dimenziókat nyitnak meg borászatuk előtt.


Az elhatározást tett követte; megkezdték a Kistályai úti pincészet bővítését.
A pincészet bővítésekor először négy, egyenként ötven méter hosszú alagutat vájattak a riolittufa hegy gyomrába. Egyedülálló pincerendszert hoztak így létre boraik érlelésére, tárolására. Az öt ágra bomló, ezeregyszáz négyzetméteres „csodapincét” igazán egyedivé teszi az esztétikai élmény; nincs boltozat, belső burkolat, csak a vájt alagút. A hegy kőtömegét szinte érzékelni lehet…
A fejlődés a technológiát is érintette, a borokat magasabb színvonalon kezelik, készítik, megújult az egész pincészet. Új hordók, új tartályok, a legmodernebb borászati eszközök segítik a munkát.
Minden feltétele megvan a minőségi borturizmusnak. Az egyik pinceágban kialakítottak egy akár 150 fő befogadására is alkalmas kóstolóhelyiséget. A látogatócsoportok kényelmes és kulturált fogadását modern infrastruktúra szolgálja. A kommentált borkóstolás mellett a borfeldolgozás folyamatait, egy valódi borüzem működését is be kívánja mutatni az Egri Borvár, maradandó élményt nyújtva ezzel is a borok, illetve a borkészítés folyamatai iránt érdeklődő vendégeinek.

A másik pince Egerben a Szépasszony-völgyben a 46-os, Tóth Ferenc pince. Előzetesen megbeszélt időpontban, a szépasszonyvölgyi Látványpincében kb. 70 főig borbemutatóval egybekötött pincelátogatást tartunk. Kedves vendégeink széles kínálatból választhatják ki a számukra leginkább megfelelő borkóstolót.

Mindkét pincénkben szeretettel várjuk az érdeklődőket.