Gajdos Borászat

Gajdos Borászat

Pincészetünk különleges súlyt fektet a megtermelt szőlő és az ebből készített bor BIO minőségére.

A legjobb boroknak járó nagy aranyérem elismerést szerezte meg 2013-ban az egri Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora a világ első számú bioborversenyén, a németországi Mundus Vinin.

A legjobb boroknak járó nagy aranyérem elismerést szerezte meg 2013-ban az egri Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora a világ első számú bioborversenyén, a németországi Mundus Vinin

Az egri vörösbor az első magyar bor, amely nagy aranyérmet szerzett a biobor-világbajnokságnak is nevezett Mundus Vinin. 2013-ban több mint 5 ezer bort neveztek a versenyre. A zsűri 105 aranyérmet és 125 ezüstérmet osztott ki, a 7 legjobb bort pedig nagy aranyéremmel jutalmazta. Az első magyar nagy aranyérmet jelző címke összesen 1200 palackot díszít. „Nagyon meg kell néznünk, hogy hova adunk el belőle” – mondta telefonon Gajdos János, a pincészet vezetője.

A cabernet franc magyar különlegességnek számít és általában jól szerepel a nemzetközi versenyeken – mondta. A győztes bor az alapja a cég Magyarországon ugyancsak csúcsborrá választott – és a cabernet franc mellett kékfrankos és blauburger házasításával készített – Bikavér borának, ezért korábban külön nem is volt forgalomban – tette hozzá.

A pincészet 52 hektáron termeszt szőlőt Eger környékén és kizárólag biobort készít, évente nagyjából 120-150 ezer palackkal, ami viszonylag kis mennyiségnek számít. A pincészet vezetője szerint a hagyományos bor és a biobor között az a fő különbség, hogy a biobortól a fogyasztónak „másnap nem fáj a feje, mert nincsen benne vegyszer, és a szőlőt is vegyszermentesen termesztik”.

A díjnyertes borok újabb évjáratai gyakran kevésbé jók, mert előfordul, hogy a borász kísértésbe esik és jóval nagyobb mennyiséget készít, ami a minőség rovására megy, de a Mundus Vini első magyar nagy aranyérmes bora nem jut erre a sorsra – mondta Gajdos János, hangsúlyozva, hogy pincészete továbbra is a minőségre koncentrál. „A szőlőfürtjeink felét eldobjuk, hogy a megmaradt fürtök dúsak és tartalmasak legyenek, amit nem sokan mernek megtenni, de mi megtesszük” – mondta.

A bioborász szakember szerint megéri a minőségre koncentrálni. Ezt mutatja a Mundus Vinin elért siker is, amely sok ajtót megnyitott. Az elismerést a világ legnagyobb biotermék vásárán, a nürnbergi BioFachon adták át. A BioFachra 86 országból érkeztek kiállítók. A 2400 cég összesen mintegy 100 ezer bio minősítésű terméket mutat be. A vásárra 40 ezer szakmai látogatót várnak. A győzelem hírére már jelentkezett is a pincészetnél többek között az egyik vezető németországi biobor-nagykereskedő – mondta Gajdos János. Hozzátette: termékeikkel a német piac mellett az észak-európai térséget, Hollandiát, Dániát és a skandináv országokat célozzák meg, mert „az északiak sokkal fogékonyabbak a bio iránt”.